Musikforeningen ”I morgen er det jul, mor” udspringer af logen af samme navn (stiftet 23.dec. 1992) samt fra vores arbejde med Musikhuset “Sysseltinget”fra 1976 til 1996. I 2001 besluttede vi, at realisere de mange nattediskussioner om et mere aktivt rytmisk musikliv i Hjørring.
Vores kendskab til hinanden stammede fra vores fælles fortid på Sysseltinget som blev startet op i 1976/77 (se den nye side omkring Sysseltinget og følg nedrivningen) – vi havde alle et ønske om at bringe gode koncertoplevelser til Hjørring. Det har været muligt ved hjælp af mange gode frivillige, som har understøttet afvikling af koncerter, drift af hjemmeside og bidraget til, at et stort arbejde er blevet både spændende og fornøjeligt.
På trods af en tvivlsom og vilkårlig kulturpolitik i Hjørring kommune er det lykkes, at afvikle langt over 2400 koncerter m.m. på Sysseltinget og Vendelbohus. Der har været store oplevelser med danske og internationale navne og det vil vi – til nogens fortrydelse og til andres begejstring – fortsætte med, så længe det er muligt, at kombinere kvalitet i musikken med rimelige vilkår for vores – og de frivilliges arbejde.
Sysseltinget 1976 – 2010
13. marts 2015 – nedrivningen igang
20. marts 2015 – et sørgeligt syn.
01. september 2019
Billeder af Sysseltinget før nedrivning.
Entre – Salen 2. sal
Baren 2. sal – Teater & biografsal
25. oktober 2019 – Nedrivning påbegyndt.
7. november 2019 Billeder fra Nordjyske
6. maj 2020 – Billeder
Så er det lige før Sysseltinget’s historie slutter. Iflg. pålidelige kilder bliver bygningen fjernet i uge 21 – hvor vejen ved banegården spærres.
Se tegningerne for renovering af Sysseltinget nedenfor:
Lidt af Sysseltingets historie.
Foreningen Sysseltinget opstod i 1976 på foranledning af lokale musikere og musikfolk. Carsten Holst fra De Gyldne Løver blev den første formand. Foreningen fik til huse i “Jørgen Storms gamle pakhus” på Banegårdspladsen 2, som Hjørring Kommune stillede til rådighed mod at foreningen bekostede indretningen.
Sysseltinget blev et bredt kulturelt omdrejningspunkt i Hjørring med musik i adskillige genrer, samt teater, foredrag, film m.m. Foreningens aktiviteter blev varetaget af frivillige. Huset var endvidere samlingssted for adskillige af Hjørrings foreninger, ligeledes var der indrettet ovelokaler til amatørmusikere.
Sysseltinget præsenterede mange musiknavne før de slog igennem, f.eks, TV-2 (Taurus), Thomas Helmig (Elevatordrengene), Niels Hausgaard, De Gyldne Løver, Lars Lilholt m.fl. og stedet blev et af landets anerkendte spillesteder blandt musikere og publikum.
Hjørring Kommune opkrævede ingen husleje, men ydede til gengæld heller ingen driftstilskud de første mange år. Ved udgangen af 1980’erne bad Sysseltinget om økonomisk støtte for at overleve, men forgæves. Dette fandt ikke forståelse i bred kredse omkring Sysseltinget.
I starten af 1990’erne indså byrådet, at kulturel bredde koster penge, og man besluttede at yde driftstilskud. De nye vinde skyldtes bl.a en kommunal rapport, hvor en planlægger i 1990, konkludere, at Sysseltingets aktiviteter gav en samlet årlig meromsætning på over halvanden million kr.
Senere oplevede Syssltinget store succeser med et stort aktivitetsudbud, men ogå økonomiske nedture som følge af ubalancen mellem honorarerne til de kunstnere publikum efterspurgte og billetpris man ville betale. En begrænsning for Sysseltinget var det forholdsvis lille antal siddepladser og dermed en lille entreindtægt.
Der har gennem årene været mange planer og ønsker til ombygning/renovering af bygningen mht. til inventar, indretning og forbedrede adgangsforhold (tungt musikudstyr, kørestolsbrugere m.m. blev båret op på 2. sal af husets frivillige). I 2004 blev der udarbejdet en arkitekttegnet plan for renovering af bygningen, som bl.a bød på en elevator og flere publikumspladser.
I sommeren 2007 bragte Nordjyske Stiftstidende formanden for Teknik og Miljø-udvalgets tanker omkring en nedrivning af Sysseltinget. Vedligeholdelsen af bygningen var dyr og en nedrivning ville give plads til et parkeringshus. Disse udtalelser medførte protester og politikerne besluttede sig for at bevare Sysseltinget.
I efteråret 2010 påbegyndte kommunen en renovering af både bygning og inventar med udgangspunkt i tegningerne fra 2004. Dette var tiltrængt, da taget var så utæt, at regnvand løb direkte ned på scenen. Ved slutningen af året lukkede kommunen imidlertid bygning pg.a. skimmelsvamp.
I efteråret 2010 påbegyndte kommunen en renovering af både bygning og inventar med udgangspunkt i tegningerne fra 2004. Dette var tiltrængt, da taget var så utæt, at regnvand løb direkte ned på scenen.
Kommunen havde bestilt en undersøgelse af hvor meget det ville koste at komme af med skimmelsvampen. Den viste at det ville koste 238.000,00 kr. at bekæmpe skimmelsvampen i hele huset, men nogen havde fortalt byrådet at det ville koste 11.000.000,00 kr. at komme den til livs, så derfor besluttede man at bygningen skulle rives ned. Dette skete først i maj og juni 2020-
Et kapitel og en epoke i Hjørrings kulturliv var hermed SLUT.
Tegninger af den planlagte renovering 2009.